Beheer en doorontwikkeling van webapplicaties

Goed nieuws: je webapplicatie is bijna ver genoeg ontwikkeld om online gezet te worden. Maar voordat het zover is, moet je nog een aantal stappen inrichten die duidelijk maken wat er precies met de applicatie gebeurt als deze voor het eerst beschikbaar gesteld wordt aan je gebruikers. In deze blog lees je alles over het beheer van een applicatie en doorontwikkeling ervan. Een onmisbare stap als je een toekomstvaste applicatie wilt.

Dit moet je regelen voor je webapplicatie live kan
Tot nu toe was alles gericht op de ontwikkeling van je webapplicatie. Maar nu je architectuur staat, de MVP is ontwikkeld en de lokale ontwikkelomgeving goed is opgezet, is het tijd om te kijken naar het beheer. Bij wie komt dat beheer straks te liggen? Wie gaat de services die draaien monitoren, zodat de applicatie werkt zoals je dat wilt? Dit is het stukjes Operations uit DevOps. Je wilt ook automatisch bugs verzamelen om eventuele technische fouten snel te ontdekken.

Pentest: denk aan de veiligheid Voordat je een applicatie in de acceptatiefase uitbrengt, is het altijd verstandig om een externe partij een pentest uit te laten voeren. De testers kruipen in de huid van een hacker en zoeken zwakke plekken in je applicatie. Zo weet je zeker dat, na de pentest, je applicatie veilig is om op het internet te publiceren.

Feedback verzamelen
Is de eerste versie van je webapplicatie ver genoeg ontwikkeld zodat hij in essentie werkt? Is de monitoring ingericht en kunnen fouten gerapporteerd worden? Dan kunnen de eerste testgebruikers toegang krijgen.

Die zullen natuurlijk features missen als ze met de MVP werken. Maar je wilt juist feedback verzamelen om het deel waar het nu om gaat. Werkt dat zoals verwacht, dan kan het namelijk nog steeds zijn dat je gebruikers een andere visie hebben. Gebruik daarom een goede tool om feedback in te verwerken en kijk kritisch naar welke feedback belangrijk is om mee te nemen in de doorontwikkeling.

Ook uit de webapplicatie komt waardevolle informatie terug, als je de monitoring maar goed hebt ingericht. Je kunt zo bijvoorbeeld performance-problemen of bugs in een vroeg stadium oplossen, voordat je live gaat voor het grote publiek.

Doorontwikkeling
Als je webapplicatie in de praktijk getest wordt, kunnen er soms nog wat foutjes naar voren komen. Die kun je oplossen en in een volgende release meenemen. Ook de waardevolle feedback van gebruikers kan bijdragen aan verbetering van je webapplicatie . Als er na een aantal iteraties feedback is verwerkt, de bugs eruit zijn en de applicatie solide en betrouwbaar is, kun je ‘m live zetten. Door een goede feedbackloop kun je het product dan blijven doorontwikkelen.

Je kunt er ook voor kiezen de applicatie eerst nog verder uit te breiden. Ook dan kun je op dezelfde manier en met dezelfde werkwijze blijven doorontwikkelen. Dat is 1 van de grote voordelen van de DevOps-manier van ontwikkelen.

Het is wel verstandig om voor het live zetten nog eens een veiligheidscheck (pentest) te doen, zodat je zeker weet dat de verwerkte feedback geen nieuwe beveiligingsproblemen heeft veroorzaakt.

Alle stappen compleet!
De afgelopen weken hebben we een complete reeks artikelen gepubliceerd over software engineering. Deze blog is de laatste in de reeks, want je webapplicatie staat live en de doorontwikkeling is geborgd!

Heb je de vorige stap gemist? Die ging over het agile werken met Kubernetes. Wil je alle stappen nog eens doorlezen, lees dan de overkoepelende blog over software engineering.

Geplaatst in Webdevelopment op 11 september 2019

Wil je meer informatie over Webdevelopment? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Bericht succesvol verzonden, we reageren zo spoedig mogelijk.